27171196 5560 6050 SmartHome sales@shome.com.hk
你的語言 : English中文

生活知識

狗狗飲食知多D !

狗為肉食性動物,動物蛋白質對牠們非常重要。不妨給予各式各樣的肉類,雞、魚、牛和豬等都可以。煲湯豬肉可免則免,因營養都已進入湯中。另外,免治肉內的肉碎質素良莠不齊,而且肥肉多,狗狗不宜多吃喔!

你都多久換一次床具呢?也許你一個禮拜洗一次被單枕套,但你有清理過床墊嗎?床墊其實是臟污污垢和細菌最好的生長環境!光替換床單是不夠的,因為我們在床上時不但會流汗,還會殘留體液、臟污污垢、灰塵,而這些髒東西都會滲入被單污染到床墊。 現在教大家怎樣清理床墊!

步驟非常簡單,只需要準備小蘇打粉和吸塵器就好。

1.首先把床單扯掉,先用吸塵器把大的髒東西吸走。
2. 然後均勻撒上小蘇打粉,靜置30分鐘。
3.用吸塵器把床墊上的每個角落都吸過一遍即可。
小蘇打粉是天然的除臭劑,能夠有效消除床墊上的細菌,而吸塵器可以吸走灰塵等臟污。如果你想要床墊有你喜歡的香氣,也可以在撒上小蘇打粉後,滴上和水混合過的香精油。

擇日入伙拜四角

「入廟拜神,入屋要叫人」咁新新居入伙要做咩?要先拜「四角」

咩叫拜四角?意思係對新屋入面的土地神打個招呼,(我地而家搬入黎啦,多多招教,保佑我地可以裝修時後或入伙時後順順利利啦!)

無論新居同二手樓都好,有d方方便未必係風水角度係「好位」,即係例如比較潮濕陰暗,陽光照唔到的「位置」,藉著拜神焚香去趕走唔乾淨的野。


要拜神,當然要有祭品啦,但究竟要用咩祭品呢?
首先,要有各5份祭品:

每一份都要包括生果一個(蘋果,橙,桔都可以,但唔好用梨),花生一堆,糖5粒,一小塊肥豬肉連皮毛同膏。最重要係要有燒酒3杯,有d老人家會鐘意擺埋糕點,依d睇心意。香要總共21支,蠟燭要總共10支。

 

擺放的位置係要係大廳的四個角落同中央。

 

另外,金銀元寶,四角衣等等,係傳統上都會買的,但係而家簡化左同唔係咁方便係屋企化,所以變左係少左人燒,但如單位比較暗同潮濕的話,老一輩都會去燒,(要買咩同買幾多不仿問下傳統的燒衣舖,佢地會識得執比你既),因為寓意係燒旺家宅同去衰運,但係一定要小心防火,以免發生意外喔!

 

入伙步驟:

先開窗同開水喉幾分鐘,令到空氣對流通風,風水生生不息,然係擺到四角的祭品,點21支香,面對正門,由中央開始,以左邊的順時針方向用香薰一次(包括廁廁所,廚房) 記得祈求家宅平安,健康如意。

董完一次屋之後就要係四個角到分別插3支香,同一對蠟燭

燒衣係單位的中央或後樓梯到燒,注意防火!

 

*注意:入伙當日如果屋企的成員生肖衝到,就要迴避一下。(可以去睇黃曆睇反咩生肖會衝到)

 

最後要用新掃把打掃現場,由大廳每個角落開始向中央掃,再掃出大門口,象徵把不潔之物掃清, 或姐可以搵我地Smart Home智舒適,我地有入伙前姐姐幫你喔!

新屋入伙儀式

我們在搬新屋的時候,都希望日後安居樂業。要日後萬事順風順水,搬屋細節和禁忌就不可不知﹗ 

 

細節, 禁忌同注意事項:

 

擇日點擇?

  • 睇通勝黃曆選擇搬屋的黃道吉日,秉所謂擇吉避破,切記避開「破」日或「四離四絕」日入伙;宜選擇「水」日,不要用「火」日;亦應避免與家人生肖沖煞之日搬家
  • 每個月的農曆二十五日不宜搬家,因古人傳下來一道「橫天朱雀」裡的一闕詩曰:「初一行嫁主再嫁,初九上樑回祿殃,十七埋葬起瘟疫,二五移居財傷」
  • 唔好係清明節同重陽節依兩日搬屋,可以選清明後十天,重陽後七天
  • 凶星到訪之月亦唔適合入伙;二黑五黃病符星入會宅會招惹病痛,二黑病符星入會宅會招是非同血光
  • 盂蘭節入伙,在搬家的前三天,開新居全部燈光三天三夜;在床的四隻腳墊個紅紙;於入伙後應由早上醒來直至上床,把全屋燈開著,直到月底 (最好就盡量係盂蘭節前或後啦,因為開燈三日三夜,好浪費電)
  • 預先自己將家中神位或祖先搬入新屋
  • 儘量讓孕婦或小孩在搬屋開始前迴避
  • 搬屋時間最好選擇日間進行,更要在日落前完成,切忌夜晚搬屋
  • 可於客廳或神桌上插紅色鮮花,代表一路發

***以上為普通版入伙儀式***高配版就請向專人查詢啦!

我們並不鼓催迷信,只供各位參考!

Copyrights © 2018 All Rights Reserved by Smart Home Inc.
Licence No. 53590 of LICENCE TO OPERATE AN EMPLOYMENT AGENCY.